Групова и индивидуална музикотерапия в ДМСГД „Вяра, Надежда и Любов”

Въздействието чрез музика е доказано ефективно и има лечебна сила. За някои деца музиката е средство за съсредоточаване. Тя влияе не само върху чувствата, но и върху целия организъм. Музиката тонизира централната нервна система, нормализира ритъма на дишане, пулс, кръвно налягане, температура, сваля мускулното напрежение.

Музикалната терапия влияе положително на мозъчните функции. Чрез този метод се стимулира паметта и концентрацията при децата и може да помогне за подобряването на индивидуалните способности за заучаване и цялостно поведение.

Музикотерапията е чудесен метод, който дава възможност на детето да изяви себе си, да се постигне доверие между него и терапевта. Обогатява се мултисензорния опит на детето. Използвайки поведенческите прояви, терапевта може да постигне промяна към желаното поведение.

Освен слушането на музика, музикалната терапия може да включва различни музикални дейности като:

  • Свирене на музикални инструменти: 

Всеки музикален инструмент може да бъде използван.

  • Танцуване:  

Освен емоционално въздействие, танците подобряват двигателната активност на децата.

  • Пеене: 

За някой деца пеенето е много по-разбираемо и по-приемливо от говора. Това е една от причините пеенето да се използва и като стимулант за комуникацията.

Музико – терапията създава особена подредба и организация в живота на децата. Повишава координацията и ритмичността, и намалява стреса. Насърчава социализацията и себеизразяването. Засилва когнитивните умения – възприятие, памет, поведение. Подобрява вокализацията и речта, и намалява ехолалията. Подобрява вербалната комуникация и зрителния контакт.

Музикалната терапия, като допълваща терапия, дава възможност да се подобри умението на детето да общува със света, с връстници, с родители и близки.

В Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“ се провежда музико – терапия в специален кабинет, снабден с множество необходими музикални инструменти, които отключват желанието на децата да възпроизвеждат различни звуци. Част от терапията се извършва под съпровода на пиано, на което децата забавлявайки се, се учат да създават музика и звуци заедно с музикалния терапевт.

Музикотерапевтите работят в екип с всички специалисти на лечебното заведение (психолози, логопеди, рехабилитатори и педагози) за достигане на максимален ефект от прилаганата терапия.

Към всяко дете има индивидуален подход, което е изключително важно за постигането на желаните резултати. 

Кабинет по музикотерапия

 

Leave a Reply