Локомоторна терапия

 

Робот – асистирана локомоторна терапия е форма на кинезитерапевтична терапия, която използва роботизиран апарат за симулация на локомоторното движение – ходене.
При нея пациента се поставя чрез система от ремъци над бягаща пътека, като краката са фиксирани посредством ботуши към специална приставка. Целият процес се регулира от компютър. Поставен по този начин в устройството – ние можем да дозираме натоварването върху организма, чрез промяна в темпото и наклона. Най-важно е, че апарата способства изграждането на правилен стереотип на ходене. Подпомага вертикализацията при пациенти с тежки диагнози. При робот – асистираната локомоторна терапия е възможно да постигнем ходене, което не би било възможно при други условия.
Когато едно движение се повтаря постоянно, мозъкът заучава движението и се изгражда двигателния навик.
Терапията укрепва сърдечно-съдовата и дихателната системи, което е важно предвид хиподинамията характерна за децата с такива заболявания. Засилва се мускулатурата най-вече в долната част на тялото и се нормализира мускулния дисбаланс. Благоприятно се повлиява и костната плътност.
Робот – асистираната терапия е иновативно допълнение във физикалната и рехабилитационна медицина, както и в комплексната рехабилитация на децата с церебрална парализа. Тя изгражда и възстановява координацията на движенията и овладяването на центъра на тежестта при придвижване в пространството.
Апаратът за локомоторна терапия, който работи в Рехабилитационния център към ДМСГД „Вяра, Надежда и Любов“ Бургас, бе закупен със средствата от „Българската Коледа“ през 2013 година.
За рехабилитация с апарат – локомат се приемат деца от 3 до 12 години с увреждания на гръбначния мозък, детска церебрална парализа, множествена склероза и мускулна дистрофия. За робот – асистирана локомоторна терапия са показани пациенти със заболявания на централната и периферната нервна система, опорно – двигателния апарат, сърдечно – съдовата система. Необходимо е преди това да бъде проведена консултация със съответния лекар – специалист, който да определи дали пациентът е подходящ за локомоторна терапия.

      

    

     

Leave a Reply