Музика, изкуство и специални играчки, ще отключват умения в децата на ДМСГД Бургас

Лошото време не успя да промени доброто намерение на близо 50-те граждани, дошли специално, за да се запознаят отблизо с дейностите на Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“. Това се случи вчера, на първия в историята на институцията Ден на отворените врати.

Част от посетителите, използваха случая да направят дарение, да подпомогнат идея, или да предложат бъдеща доброволческа помощ. Не бяха малко и родителите, довели децата си, да прекарат деня с деца от Дома.

Официални гости на Деня на отворените врати, бяха кръстникът на институцията и кмет на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Златина Дукова, директорът на Социални дейности и трудова заетост към Община Бургас Мая Казанджиева, директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров, директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Диана Видева, Нейля Мурад – представител на Държавната агенция “Закрила на детето”.

На специалния за лечебното заведение ден, за първи път бяха показани и новооткритите зали за музикална и арт терапия, както и библиотека на играчките. Трите нови помещения са специално оборудвани и предназначени да развиват и стимулират нови умения за нуждаещите се деца.

Библиотеката на играчките, разполага с над 200 специални играчки, изработени от безвредни и естествени материали. Всяка от тях е с уникално за себе си предназначение, съответстващо за отделна възрастова категория. Функцията им е да стимулират различни реакции и инстинкти в малчуганите под формата на игра. Цялото оборудване е дарение от американската фондация „За децата в риск по света”.

Залата за арт терапия е помещението, което не оставя никого безразличен. Независимо, че съществува отскоро, по стените вече могат да се видят първите резултати, постигнати от деца с аутизъм.  Арт терапията, провокира в децата активизиране на психическите сили, а чрез това подпомага емоционалното възстановяване. Бои, пластилини, лепила, хартии – всички специално пригодени, напълно безвредни, дори ядливи, са на разположение на нуждаещите се деца в Дома.

Музикалната терапия, в ДМСГД Бургас се извършва под съпровод на пиано, като до него, достъп имат, освен музикалният терапевт и децата. Стаята е снабдена и с допълнителни детски музикални инструменти. Те отключват желанието на децата, да възпроизвеждат различни звуци, а също така стимулират и слуховите им възприятия.

Денят на отворените врати се проведе за първи път в историята на институцията, а идеята на д-р Пепа Ралчева – Директор на ДМСДГ „Вяра, Надежда и Любов“, е да той да се превърне в традиция и да се провежда повече от веднъж годишно. Интересът, който Дома запали за посетителите, не беше скрит от тях. Размяната на мнения, впечатления и идеи за по-добрият живот на децата, остава безценна.

Leave a Reply