Дом “Вяра, Надежда и Любов” с чисто ново отделение за седмична грижа и сензорна зала

Днес  в Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов”, град Бургас, бе открит новият център за седмична грижа за деца със специални нужди и първата в Бургас сензорна зала, която ще обслужва деца от 0 до 3-годишна възраст.

Както беше обещала още на кръщаването на Дома, д-р Пепа Ралчева и днес припомни, че ще осигури добрия живот на децата в него, а това е поредната стъпка към това.

Специално за откриването присъстваха кметът на града и кръстник на Дома – Димитър Николов, Областният управител на Бургас – Константин Гребенаров и неговата заместничника Златина Дукова, Мая Казанджиева – директор на дирекция „Социални Дейности” в Община Бургас, д-р Георги Паздеров – директор на „Регионален център по здравеопазване”, Тони Костова – директор на регионална дирекция социално подпомагане и големият дарител на здравното заведение – бизнесменът Георги Попеску.

Социалната седмична услуга ще се предоставя напълно безплатно на нуждаещите се семейства и децата им от 0 до 7-годишна възраст, по модел на дневния център към Дома, който беше открит през месец март, тази година, по инициатива на новия директор – Д-р Пепа Ралчева. Стойността на обзавеждането е 8 000 лв., а средствата са дарение от Община Бургас.

Настаняването в центъра ще става след отпуснато направление от отдел „Закрила на детето” към дирекция ”Социално подпомагане”.

Капацитетът на новооткрития център за седмична грижа е от 15 легла. Той се помещава в основно ремонтиран етаж на лечебното заведение. Обзавеждането му е с модерни, чисто нови мебели, включващи: подвижни легла, люлеещи се столове, кресла за релаксация, тангенторнa ванa, специални уреди и играчки за рехабилитация на децата. Центърът разполага и с два вертикализатора (специални уреди тип количка, спомагащи адаптация на правилна стойка и позиция на тялото при деца с увреждания в опорно-двигателния апарат).

Друга голяма радост за децата и ръководството на ДМСГД „Вяра, Надежда и Любов” е изграждането на чисто новата сензорна зала. Целият ремонт на помещението и обзавеждането на залата е на стойност 12 000 лв., които са дарение от „Трансвагон” АД, в лицето на г-н Георги Попеску.

Това е първата такава зала в Бургас, пригодена за нуждите на деца от 0 до 3-годишна възраст. Разбира се, от нея, напълно безплатно ще се възползват всички малчугани в Дома, които имат нужда от сензорно стимулиране и релаксация.

Мултисензорната среда, която залата предлага ще подпомага взаимодействието, откривателската нагласа и комуникацията на децата. Това ще става чрез стимулиране на сензорното възприятие. Този тип стимулация е от жизнено значение за децата със сензорни увреждания, които тепърва започват да научават за света около тях и са в началото на своето развитие.

Основни елементи в обзавеждането на сензорната зала са:

  • легло с воден матрак;
  • воден кът с два броя водни кули с непрекъснато променящи се цветове и движещи се мехури;
  • прожектор за релаксация с маслени филтри за прожекция на подбрани образи и цветови десени;
  • светлинен водопад, предоставящ визуални впечатления и допирни усещания чрез фиброоптика;
  • вдлъбнато акрилно огледало, което създава интересни холографски изображения.

Всички гости и приятели на Дома, бяха повече от впечатлени от постигнатият резултат,а директора на дома д-р Пепа Ралчева изрази благодарности към дарителите, от които зависи толкова много, хубавите неща за нуждаещите се деца на Бургас, да се случват в това лечебно заведение.

Leave a Reply